Ny bog - Barn af Himmerland XXIII er på trapperne

Barn af Himmerland XXIII udkommer lørdag den 26. oktober 2024.


Med bidrag fra ikke mindre end tyve forfattere bliver der tegnet et underholdende og nuanceret billede af livet i Himmerland før og nu.

Herunder kan du læse en introduktion til de enkelte forfatternes beretninger.

Preben Jensen voksede op på et husmandssted i Skjellerup. Efter skolegang og arbejde som landbrugsmedhjælper tog han på Søfartsskolen i Frederikshavn og sejlede med ØK. Senere arbejdede han som vulkanisør i Hobro og startede en byggevirksomhed med sin kone, Ester.Politisk var Preben aktiv i både Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti og spillede en vigtig rolle i Hobro Byråd. Han engagerede sig også i Hobro Erhvervsråd, AOF og Hobro Borger- og Håndværkerforening, hvor han arbejdede for lokalområdets udvikling og renovering af historiske bygninger.

 

Tine Lilholt tilhører en musikalsk familie og har i mange år spillet i Lars Lilholt Band. Den musikalske karriere startede allerede i musikalsk legestue og senere med privatundervisning i fløjtespil. Tine er uddannet fra Nordjyllands Håndarbejdsseminarium, men har ikke brugt sin uddannelse til undervisning.

I 2006 forlod Tine Lars Lilholt Band og gik egen veje med at male billeder med tilhørende musik. Tine Lilholt har nu sit eget galleri og atelier i Gl. Skørping og laver nu events sammen med sin mand Klaus Trane.

 

Jørn Christensen voksede op i Kyø og Blære, hvor hans far arbejdede som mælkekusk. Han begyndte i skole i 1952 og blev konfirmeret i 1960. Efter sin værnepligt i 1967 tog han på en studierejse til Canada og arbejdede på en hvedefarm. Jørn studerede derefter på Frederiksborg Højskole og Den Frie Lærerskole, hvor han specialiserede sig i historie og religion. Han har arbejdet med retarderede børn og som lærer på Nr. Broby Fri- og Efterskole og senere på Vilsted Friskole.

 

Peter Jørgensen, født i 1932 på Als, blev anbragt på børnehjem og senere hos plejeforældre på Fyn efter forældrenes skilsmisse. Han arbejdede først som købmandselev og besluttede sig efter militæret for at blive lærer. Efter lærereksamen arbejdede han på Kofoeds Skole, hvor han mødte sin kone, Hanne Vibeke. De flyttede til Christianshavn og senere til Galtrup Efterskole på Mors og Svenstrup Skole, hvor han underviste i dansk og historie.

 

Poul Erik Ingvartsen, en maskinarbejder og medlem af hjemmeværnet, bliver i 1975 betroet en stor statshemmelighed: Regan Vest, en hemmelig atomsikret bunker i Rold Skov designet til at beskytte den danske regering og kongehus i tilfælde af atomkrig. Han underskriver en tavshedserklæring og bliver tilbudt jobbet som tekniker i bunkeren, hvor han skal sikre, at maskinerne kører. Poul Erik holder hemmeligheden for sin familie og omgangskreds i 44 år. Poul Erik afslører endelig sin hemmelighed for sin datter i 2019.

 

Ole Sommer fortæller i sin tekst om sit liv i Gedsted fra barndommen i 1940'erne og frem til voksenlivet i Aars. Ole Sommer mindes sine oplevelser med skolegang, fritidsinteresser som landbrug og musik, samt sit arbejdsliv i banksektoren. Han fortæller også om sit ægteskab med Lis, deres børn og deres liv i forskellige byer som Silkeborg, Kjellerup og Aars. Ole Sommer deler også sin interesse for håndbold og musik, som har spillet en stor rolle gennem hans liv.

 

Peer Kristensens fortælling kredser om to emner: fodbold og Spar Nord. Interessen for fodbold førte til en periode som kontraktspiller for AaB, men det meste arbejde er dog lagt i Gudumholm IF som leder og træner, men også som organisator af haldbyggeri og etablering af motionscenter.

Ved siden af fodbolden fortælles om arbejdslivet som især afdelingsbestyrer i forskellige Spar Nord afdelinger. Peer skildrer også hvordan han rammes af stress, og hvordan det lykkes ham at komme igennem det.

 

Susanne Sangill"Reddet af tilfældigheder" er en personlig beretning om hendes liv og karriere. Hun fortæller om sin opvækst i et teatermiljø med skuespillerforældre, sin udfordrende skolegang, og hendes lange vej til at blive skuespiller, trods generthed og læspen. Efter flere afslag fra teaterskoler skabte hun sin egen vej til teateret gennem mange teaterprojekter. Hun blev til sidst en fast del af ensemblet på Aalborg Teater og grundlagde senere Himmerlands Teater.

 

Ivar Salomonsen, født i 1941 i Arden, beskriver sit liv og karriere. Hans uddannelse som elektriker og elektroingeniør førte til en international karriere med ansættelser hos Rockwool og Aalborg Boilers, hvor han håndterede store projekter og virksomhedsopkøb verden over. Trods mange rejser og spændende udfordringer, værdsætter Ivar sin hjemstavn, hvor han og familien har fundet et fast holdepunkt.

 

Poul J. Andersen - Fra bondedreng til fabrikschef er Poul J. Andersens erindringer om hans rejse fra en lille gård i Tobberup til at blive fabrikschef. 

Efter værnepligten fik Poul et studieophold i England hos Danish Bacon Company. Tilbage i Danmark arbejdede han på forskellige slagterier og avancerede til fabrikschef. Poul har været i slagteribranchen fra de mindre slagteriers tid i Bjerringbro, Hobro og Aars til sammenlægningen til Danish Crown. Han har også været aktiv i Rotary Klubben og deltaget i ungdomsudveksling og maratonløb.

 

Thorkil Christensen har haft en livslang karriere inden for lokaljournalistik og aviser. Han begyndte sin journalistiske rejse som ung med "Junior-Avisen" i Randers og blev senere elev på Aalborg Amtstidende. Gennem årene har han redigeret og ledet flere aviser i Nordjylland og Himmerland, herunder Skive Dagblad og Hobro Bladet. Thorkil har ikke kun skrevet artikler, men også drevet trykkerier og opkøbt flere lokale aviser for at styrke sin virksomhed, Aars Avis & Centraltrykkeriet.

 

Edin Hajder blev født i Jajce, Bosnien-Hercegovina, i 1974. Efter at have oplevet krigen i sit hjemland flygtede han med sin familie til Danmark i 1994 og blev bosat i Avnstrup. Han har boet forskellige steder i Himmerland og har engageret sig dybt i samfundet. Edin er medlem af Byrådet i Mariagerfjord Kommune og formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse samt formand for FGU Himmerland. Edin har en mastergrad fra Aalborg Universitet og er certificeret coach.

 

Martin Hedegaard blev født på Vester Hedegaard i Bislev Sogn. Efter skolen og militærtjeneste hos Sjællandske Luftværns Regiment i Avedøre begyndte han sin karriere hos Falck i 1973. Her arbejdede han i over 40 år, først i Gladsaxe og senere i Aars. Hans arbejde omfattede alt fra brandslukning til ambulancekørsel og redningsopgaver. Martin blev pensioneret i 2013 og modtog siden Dronningens belønningsmedalje for sin lange tjeneste.

 

Claus Krogh Madsen, født i 1961 i Aalborg, voksede op i Vodskov og flyttede som barn til Løgstør i 1969. Han beskriver sin tid i Løgstør som præget af barndomsoplevelser med skoleliv, venskaber og diverse projekter med venner. Han fik sin uddannelse som reklametegner i Aalborg, arbejdede som freelancer i Århus, og har en passion for både sit arbejde og håndværk.

 

Villiam Sloth fortæller sin livshistorie fra barndommen i Gedsted og Bystrup i Himmerland. Han beskriver sin opvækst med en mor fra København og en far fra en stor søskendeflok på et husmandssted hvor familien kæmpede med økonomien. Han arbejdede som daglejer og bettekarl på forskellige gårde. Efter militærtjeneste startede han sin egen forretning med kørsel af dyr og udvidede senere til en vognmandsforretning i Ulbjerg. Forretningen udvides gradvis og Villiam fortæller sjove episoder fra sit erhvervsliv.

 

Jesper Møller stammer fra Skørping. Farens engagement i lokalpolitik og idrætsforeninger inspirerede til et engagement i samfundsarbejde. Jesper læste jura ved Aarhus Universitet og efter endt uddannelse i 1988 vendte han tilbage til Nordjylland som advokat i Aalborg. Han specialiserede mig i selskabsret og idrætsjura og engagerede sig dybt i AaB, og i DBU, hvor han blev formand fra 2014. Det har også ført til internationale engagementer, herunder i UEFA's Executive Committee.

 

Preben Stæhr, født og opvokset på en gård i Kolding-egnen og blev uddannet landmand. Efter en periode som praktisk landmand og landbrugsskoleelev, blev han ansat i Jysk Fjerkræslagteri i Aars, hvor han havde en succesfuld karriere. Senere grundlagde han Turbovent A/S i 1971 og udviklede virksomheden til en markedsleder inden for ventilationsteknologi til landbrug. Efter en lang karriere i fjerkræbranchen og som direktør for Brovst Fjerkræslagteri, fokuserede han på Turbovent A/S og udvidede virksomhedens globale tilstedeværelse gennem strategiske partnerskaber

 

Jeppe Ugilt er opvokset på Volstrup herregård ved Hobro. Efter skolegang og kortvarig beskæftigelse i udlandet vendte han tilbage til Volstrup, hvor han siden 2005 har drevet flere forretningsinitiativer, herunder etablering af Volstrup Golfcenter og Volstrup Rullegræs. Han har også været aktiv i lokalpolitik, hvor han har været viceborgmester i Rebild Kommune. Familien spiller en central rolle i hans liv og arbejde på gården, der trodsede nedlæggelsen af minkindustrien i Danmark og har udviklet sig med nye forretningsgrene som vindmølleparker og ferielejligheder.

 

Torben Sauer blev født den i Aars, hvor hans familie drev isfabrikken Sauer Is, senere Himmerlands Is. Torben var aktiv i idræt, spillede fodbold og håndbold, og var også involveret i Aars IK, hvor han var formand og spillede talentfuldt i en landsdækkende talentturnering. Han arbejdede hos Sparekassen Himmerland, før han vendte tilbage til isproduktionen i en periode, men sluttede dog sit arbejdsliv i Sparekassen.

 

Holger Lyngbergs erindringer fra Oplev, Himmerland, skildrer hans barndom og liv på familiens gård. Han beskriver sin fødsel i 1952, familiens historie og nære relationer, herunder sin stærke tilknytning til sine tre ældre brødre. Beretningen inkluderer også dramatiske hændelser som en stor gårdbrand i 1961 og erindringer om byggeriet af Regan Vest.

 

 

Design degngrafisk